Mjanmarsko: Opozičná líderka Aun Schan Su Ťij odcestovala na návštevu USA

16.09.2012 Celý región

Rangún 16. septembra (TASR) - Mjanmarská laureátka Nobelovej ceny mieru Aun Schan Su Ťij dnes odcestovala na vyše dvojtýždňovú návštevu Spojených štátov, kde prijme najmenej tri ocenenia ako uznanie za jej dlhý boj za demokraciu v Mjanmarsku počas vlády vojenskej junty.

"Pani Aun Schan Su Ťij využije cestu na vysvetľovanie súčasnej politickej situácie v Mjanmarsku americkým lídrom," uviedol hovorca opozičnej strany Národná liga za demokraciu, ktorú politička riadi.

Su Ťij (67) podniká tretiu cestu do zahraničia od posledného prepustenia z domáceho väzenia pred takmer dvoma rokmi. Dnes letecky odcestovala thajskými aerolíniami Thai Airways do Washingtonu.

Táto cesta bude jej prvou v USA od začiatku 70. rokov minulého storočia, keď po ukončení štúdia na Oxfordskej univerzite pracovala tri roky ako praktikantka v OSN.

Su Ťij, ktorá získala Nobelovu cenu mieru v roku 1991 za odvážny boj za demokraciu v Mjanmarsku, nazývanému aj Barma, strávila v domácom väzení celkovo 15 rokov, a to v rokoch 1989-2010.

Naposledy ju prepustili 13. novembra 2010 a zaradila sa do hlavného prúdu politiky ako členka parlamentu, pretože v doplňujúcich voľbách 1. apríla tohto roka získala kreslo v zákonodarnom zhromaždení.

Zdroj: DPA
 

Vyberte región